Hogyan tud érvényesülni egy magyar kézműves ékszer designer Svájcban?

svajc8.jpg

A magyar ember kreatív és leleményes, a világon bárhol megállja a helyét. Misem bizonyítja jobban, hogy szerte a világban élnek honfitársaink és, ha elég szorgalmasak, akkor idegen országban is sikeresek tudnak lenni. Még, egy olyan gazdaságilag jól működő helyen, mint Svájc a magyar tehetség utat tud fúrni magának.

Török Klaudiáról már írtam nem egyszer, az itthoni munkásságáról, kézműves ékszereiről. Magyarországon sok hölgy kedveli alkotásait, és amikor haza látogat, mindig hozza magával az újabb portékáját, amit megrendelnek a régi és új vásárlói. Talán már lehet azt mondani, hogy nemzetközien űzi az ipart, mert 2 ország lányait látja el innovatív, gyönyörű, minden igényt kielégítő karkötőkkel, fülbevalókkal, nyakláncokkal.

 

De nem volt könnyű neki, főleg egyéni vállalkozóként teljesen „hátszél” nélkül, egy idegen országban felépíteni egy üzletet. Hogy még is miként csinálta, meséljen róla maga a Művész:

svajc7.jpg

  • Hogyan kezdtél neki kialakítani az üzletedet Svájcban?

Talán általánosságban elmondható, hogy minden új vállalkozás első lépése a piaci igények feltérképezése, azaz piackutatás és az üzlet terv elkészítése. Az ásvány ékszerek kapcsán a legnagyobb eltérés Magyarországhoz képest az, hogy itt Svájcban csak a nemesfémmel kombinált ásványékszereket vásárolják meg (azaz arany és ezüst szerelékkel készült ékszereket).

Mivel egy másik országról van szó, ezért nem kis utánajárást igényelt a megfelelő cégforma kiválasztása. Itt Svájcban sokkal kedvezőbbek az adózási feltételek (pl.: 8%-os áfa, melyet egy évben egyszer kell befizetni, és melyre részletfizetés is kérhető.)  A hivatali ügyintézés villámgyors és nagyon profi. A vállalkozás elindítása kevesebb, mint egy hét alatt lezajlott cégbejegyzésessel és bankszámlanyitással együtt.

  • Milyen volt a fogadtatása?

Szerencsés időszakban indult a cég: szeptember elején. Mivel addigra már számos ékszert elkészítettem, és felkutattam a legjobb webes piactereket, így már az első hónapban volt érdeklődő és vásárló. Eljutottam több kézműves vásárba, ahol sok új tapasztalatra tehettem szert. Végtelenül szerencsésnek mondhatom magam, mert megismerkedem olyan emberekkel, akik szegről-végről magyarok, vagy olyan itt élő külföldiekkel, aki szimplán empátiából segítettek/segítenek sokat az itteni hivatalos ügyekben eligazodni, vásárokban reszt venni. Úgy érzem igazi barátokra is szert tettem.

  • Mennyi idő külföldiként érvényesülni ebben az iparágban?

Az iparág nem mérvadó szerintem az érvényesülés szempontjából. Dolgozni kell keményen, kitartóan, magabiztosan. Folyamatosan hinni a munkánkban, becsületesen adózni, és tanulni az új technikákat. Figyelni a legújabb trendeket, melyeket nem ildomos utánozni, csupán a saját stílusunkkal újra komponálni.

Itt Svájcban nem a vállalkozás elindítása a nehéz, hanem az azt megelőző letelepedéssel járó ügyintézés (tartózkodási engedély, lakásbérlés, lakás-bebútorozása, egészségbiztosítás, nyugdíjbiztosítás...stb., melyek elintézése cirka egy év) .

  • Van- e különbség egy itthoni design vásár és egy svájci között?

Nincs számottevő különbség. Itt is ugyan úgy megtalálhatóak a nagyobb és kisebb design vásárok, ásványbörzék, falunapok…stb. Mindezek mellett előszeretettel rendeznek „Koffer-Market”-et, melyen a kézművesek egy általuk készített, vagy saját stílusukra átalakított kofferből árulják kézműves termékeiket.

svajc2.jpgsvajc1.png

  • A svájciak híresek arról, hogy nagyon jó a gazdaságuk és az a hír járja, hogy csak akkor vesznek meg valamit, ha drága. Mennyire helytálló ez az állítás?

Többnyire helytálló a megállapítás. Az átlag svájci életszínvonal nagyon magas, a magyar életszínvonalhoz képest. Becsületesen dolgoznak, nagyon jól keresnek, és jól gazdálkodnak a pénzükkel. A havi fix kiadásaik csak töredéke a fizetésüknek így bőven marad pénzünk a minőségi termékekre. A világmárkákon kívül szeretik és vásárolják is a kézműves termékeket, de csak a minőségit.

svajc6.jpg

  • Milyenek a svájci nők? -Mennyire ékszermániások, hogy állnak a bizsukhoz?

A svájci nők nagyon elegánsak, még futóruhában is csinosak. Mindig mindenki tip-top. Ékszerekben többnyire a szolidabb fazonokat szeretik, bár egy-egy feltűnőbb darab is előkerülhet alkalomtól függően. Bizsut egyáltalán nem hordanak.

svajc3.jpg

  • Mennyire nyitottak az ismeretlen külföldi márkák iránt?

Ruházatban egyáltalán nem nyitottak, ott tényleg szeretik, ha ismert márkáról van szó. Ékszereknél, ha különleges, egyedi és minőségi alapanyagokból készült, akkor nagyon nyitottak.

svajc5.jpg

  • Szeret vásárokba járni a svájci?

Meglepő módon igen. Nagyon sokféle vásár van, melyek mindig teleházasok, legyen szó biopiacról, kézműves vásárról, ásványbörzéről, karácsonyi vásárról, koffer-vásárról…stb.

  • Van különbség a magyar vagy svájci vásárlóknak szánt ékszer tervezésében? Itt az ízlésvilágra értem, mert nyilván a minőség ugyanaz.

Nincs különbség. Mindig a saját ötleteimet és stílusomat jelenítem meg az ékszerekben és azoknak akiknek ez tetszik, megvásárolják. Talán az önazonosságomnak és hitelességemnek köszönhetem, hogy olyan sok törzsvásárlóm van.

svajc4.jpg

  • Ugyan azt a kollekciót teszed fel a svájci webáruházadba, mint amit az itthoniba?

A magyar webáruházat bezártam, mert nem találtam olyan embert, aki hosszú távon elbírt volna a rendelésekkel, így jelenleg a facebookon keresztül tudom a rendeléseket fogadni (https://www.facebook.com/groups/holgyekorome/). Az ékszerekből a www.mineralschmuck.ch weboldalon lehet válogatni, melyet kétféleképpen tudok elkészíteni: 925 Sterling ezüst szerelékkel, vagy nikkel mentes szerelékkel. A magyar vásárlók természetesen jóval kedvezőbb árban kapják az ékszereket.

svajc10.jpgsvajc9.jpg

  • Lehetségesnek tartod, hogy Svájcban is felépítsd, amit itthon már sikerült?

Igen, úgy érzem, hogy kellő kitartással, és az itteni igények figyelembevételével sikerülni fog.

  • Hogyan érzed kint magad?

Vegyesen. Az életszínvonal, a létbiztonság és a környezet csodálatos. A család és a barátok hiányoznak.

  • A magyar vásárlóidat sem hanyagolod el szerencsére, de mégis honnan ez a sok új ötlet, amivel időnként megjelensz? Honnan inspirálódsz?

Van az agyamnak egy olyan része, amelyet soha nem tudok kikapcsolni. Megyek az utcán látok egy ékszert és jön egy ötlet, hogy nekem ez milyen módosítással tetszene. De ihletett már meg kovácsoltvas kerítés is. Folyamatosan új technikákat tanulok, melyek szerintem az inspirációra is jó hatással vannak.

11863469_10203921253231706_6749741317980935813_n.jpg

  • Jövőbeli tervek? Mikor, hol leszel megtalálható?

Rengeteg tervem van: két webáruház elindításának az előkészületén dolgozom, valamint az epoxy ékszerek tökéletesítésén. Szeretném megtanulni a gravírozást valamint bővíteni szeretném a bizományos hálózatomat. Hosszú távú terveim között szerepel egy kis műhely-bolt megnyitása. 

13316953_10205198078271534_4875640657601862826_o.jpg

 

Azt gondolom, hogy Klaudia példa értékű lehet azok számára, akik úgy érzik, van bennük elég elszántság és szeretnék megmutatni a világ más tájain tehetségüket, mert igen is van rá lehetőség! Netán, ha az élet kényszerít rá arra, hogy az otthonodtól távol próbálj szerencsét, akkor sem kell megijedni. Kellő kitartással, sok jó minőségű munkával mindenhol érvényesülni lehet.

Álmodni, terveket szőni kell, és csak is nagyot szabad, de tudni kell, hogy minden sikeres út apró lépésekkel érhető el, amik olykor nagyon nehezek. Viszont a cél szentesíti az eszközt, Török Klaudiának a kézműves ékszer készítés az eszköze, amivel egyre nagyobb üzleti sikereket érhet el.

 Mindenesetre én tovább követem csoportját a közösségi oldalon, és ha egy szemet gyönyörködtető kincset vélek felfedezni, rögvest lecsapok rá, hogy ha legközelebb haza látogat, elhozza nekem. Van már egy-két karkötőm tőle, de a szépből sosem elég!

10365306_521642027972958_1143803153917729527_o.jpg