Pohár desszertek szerelmesinek, glutén és lactos mentesen is!

A pohár desszertekben az a jó, hogy gyorsan összerakható, kevés energia befektetéssel, bármiféle cukrász tapasztalat nélkül is könnyen elkészíthető. Általában egy probléma van vele, hogy fogyasztás előtt néhány órát állnia kell a hűtőben. Na de legyen ez a legnagyobb probléma! Akár egy álmos vasárnap reggel 5-10 perc alatt össze lehet dobni és míg teszünk-veszünk végzi a dolgát, és ebéd utáni édességként már élvezhetjük ahogy az endorfin elárassza a testünket az édes-krémes ízektől.

Amikor tavaly lisztérzékenységet diagnosztizáltak nálam, ami lactos érzékenységgel is párosult a teljes kétségbeesés fogott el, hogy mi lesz velem, én már soha többet nem ehetem a kedvenc édességeimet, mert többnyire a pohár desszertek alapja a tej vagy tejtermékek. Meg kell valljam, összetörtem….tudtam, hogy léteznek lactos mentes tejek, tejszínek de az is tudva levő, hogy másképpen reagálnak a főzés során, egy kicsit más is az izvilága mint a sima tejé.

Néhány nap búslakodás után, úgy döntöttem, hogy nem adom fel és még is csak neki futok, és a kedvenc desszertjeimet megpróbálom elkészíteni lactos mentes verzióban is. Kezdtem megtanulni, hogy melyik márkájú lactos mentes tej aminek valódi tej íze is van, és immár tudatosan azokat keresem a boltban beszerző körutamon.

Az alább elmesélem nektek 3 kedvenc poharas desszertem lactos és glutén mentes verzióját, immár nagyon boldogan, mert biztosíthatom a kedves olvasót, hogy ugyanolyan finom mint a nem diétás verzió.

Nálam a number one évek óta az olasz desszert csoda a Panna Cotta. Itt azért számítani lehet némi különbségre álagára tekintve, de íze olyan amilyennek lennie kell. Az állaga azért más milyen véleményem szerint, mert eme recept fontos tartalmi eleme a nagyon zsíros tej és tejszín. Anno amikor még nem tudtam, hogy szert teszek egy autóimmun betegségre és Panna Cottát készítettem mindig 3,8% tejből és 35% tejszínből főztem. És persze jó sok lapzselatinnal és ettől lett olyan kellemesen ruganyos az állaga, olyan puding szerű. Lactos mentes verzióban nincs 3,8% tej és tejszín sem annyira zsíros így egy kicsit lazább lett, de nem zavaró. És különben is az íze a lényeg!

img_1153.JPG

Nekem a kedvencem a málnás verzió, így álljon itt ennek a receptje, az az édes-kesernyés íz világ valami isteni kombó!

img_1155_1.jpg

Hozzávalók: 3 adag Panna Cottához

  • 2 dl habtejszín
  • 1,5 dl tej ( lactos mentes 2,5%)
  • 5 dkg cukor
  • fél evőkanál vaníliakivonat (vagy más vanília)
  • 4 lapp zselatin (amit vízbe kell áztatni pár percbe mielőtt a lábosba rakod)
  • 10 dkg málna az öntethez
  • fél evőkanál cukor

Elkészítés:

A tejet és a tejszínt a vaníliával együtt, vastag talpú nyeles lábasban éppen hogy felforraljuk.
Levesszük a hőforrásról, belekeverjük a cukrot és a zselélapokat, addig kevergetjük, amíg fel nem oldódik. Hagyjuk egy kissé kihűlni.
Tálkákba vagy poharakba töltjük, és betesszük a hűtőszekrénybe. 4-5 óra kelleni fog neki, amíg teljesen megdermed.

Közben elkészítjük a málnaöntetet. A málna harmadát félretesszük díszíteni. A többit összekeverjük a cukorral, majd botmixerrel pépesítjük. Szitán áttörve magtalanítjuk. Kész is az öntet. Tálaláskor ebből kanalazunk a panna cotta tetejére, és néhány málnaszemmel díszítjük.

Nyári desszertnek kiváló, mondjuk én télen is előszeretettel készítem, még is csak előkelöbb mint a sima puding. Természetesen eperrel is elkészíthető, de a málna ad neki egy kis kesernyés ízt, amitől pikáns íze lesz.

 

A másik kedves pohár desszertem a poharas Rákoczi túrós, ami az eredeti Rákoczi túros kinézetére kevésbé hajaz, de ízvilágilag hozza a klasszikus sütemény ízét. Itt az ég egy adta világon semmi különbség nincs a diétás verzió és az eredeti verzió között. Glutén érzékenyként glutén mentes keksz került az aljára, de fel nem tűnt senkinek, hogy nem hagyományos keksszel készült.

img_1147.jpeg

 

Hozzávalók: 4 adag Poharas Rákoczi túrós

  • 6 evőkanál darált keksz vagy durvára darabolt (glutén mentes)
  • 15 dkg túró (lactos mentes)
  • 25 dkg mascarpone (lactos mentes)
  • 1 db citrom
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 3 evőkanál natúr joghurt (lactos mentes)
  •  8 evőkanál baracklekvár

Elkészítése:

A túrót, a mascarponét, a porcukrot, a vaníliát, a joghurtot és a citrom héját keverjük egészen krémesre.

Készítsünk elő 4 kisebb tálkát/poharat. (Vagy 2 nagyobban is készülhet.)

Szórjunk mindegyik aljára 1,5 evőkanál darált kekszet, majd kanalazzunk rá a krémből 1-2 evőkanállal. Utána 1 evőkanál baracklekvár, majd ismét krém következzen. 1 evőkanál baracklekvárral zárjuk.

Tegyük a pohárdesszerteket a hűtőbe 1-2 órára, mielőtt kínálnánk.

Az eredeti recept írt diót is a tetejére, de mivel nem volt itthon így ezt kihagytam, nem volt hiányérzetem miatta. Kellemes állagú varázslatos ízű desszert lett belőle diétás verzióban is.

 

Végül, de nem utolsó sorban a harmadik kedvencem a gránátalmás mascarponekrém desszert. Ez annyiban macerásabb, hogy kisebb vérfürdő keletkezik a konyhába míg megpucolom a gránátalmát, de ezt a kis kellemetlenséget elviselem a kulináris élmény érdekében. Ez egy eleve glutén mentes recept, én lakzót mentes tejtermékkel is készítettem, nincs semmi különbség az eredetihez képest.

Hozzávalók: 4 adag Gránátalmás mascarponekrém

  • 1 db gránátalma
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 db tojás
  • 250g mascarpone (laktóz mentes)
  • 150g habtejszín (laktóz mentes)

Elkészítés:

A tojások sárgáját a cukorral és a mascarponéval krémesre keverjük.

A tojásfehérjét és a tejszínt külön-külön kemény habbá verjük, majd óvatosan a tojásos-mascarponéhoz keverjük.

A gránátalmát kettévágjuk, majd a magokat kiveregetjük. (ez egy kissé horrorisztikus jelenetté válhat, ha az ember lánya nem túl ügyes)

A krémet a gránátalmamagokkal 4 pohárba rétegezzük. Tálalásig hidegre tesszük.

1-2 óra múlva kanalazható is, egy kényelmes napágyból élvezhetjük a dolce-vita életérzést, legalább is addig amíg a poharunk üres nem lesz.

img_1156_1.JPG

 

Biztosan ezeken felül is számtalan könnyen elkészíthető édességet lehet készíteni otthon könnyedén, csak némi utána járás kérdése, és a google nagyon nagy segítség ebben, legyünk jóban vele!

De ha voltak is aggályai a kedves olvasónak, hogy megáll az élet ha diétára vagyunk kárhoztatva, akkor tessék kipróbálni az egyiket a fentiek közül, és egyből elszáll minden kétség, a siker garantált még ha botcsinálta cukrásznak is véljük magunkat.

 

Jó étvágyat a mennyei ízekhez!