A gluténmentes rántott camembert titka

glutenmentes_rantott_camembert.jpeg

Gluténmentes életvitel mellett is lehet jót enni! Majdnem minden hagyományos étel elkészíthető gluténmentes változatban. Persze előfordulhat, hogy valami trükköt kell bevetni ahhoz, hogy összeálljon, de minden a pontos recepten múlik.

Ha szereted a camembert sajtot és mindig is szívesen etted rántva, áfonya öntettel, akkor van egy jó hírem, itt a tuti gluténmentes recept, amivel biztosan sikerrel abszolválod a feladatot. Nem fog szétfolyni, rajta marad a panír, és nem mellesleg isteni finom. Garantálom neked, hogy senki nem fogja megmondani, hogy nem egy menő étteremből rendelted. Én miután elfogyasztottam vasárnapi ebéd gyanánt, sült burgonyával és áfonya dzsemmel, mind a tíz ujjamat megnyaltam, és azon pillanatban megfogadtam, hogy ezt a receptet közkincsé teszem, mert minden túlzást nélkülözve, mennyein finom, kifogástalan állapotú gluténmentes rántott camembert sül ki belőle.

Az elkészítése egyszerű, csak egy kicsit időigényes. A tökéletes állag kedvéért, ugyanis kétszer kell fagyasztani a camembert sajtot: egy-másfél órára mielőtt nekiállunk, és a panírozás után is fél órára a kisütés előtt. A másik fontos lépes, hogy dupla gluténmentes panírra van szükség, de erről lentebb írok részletesen a receptúrában.

Nem is szaporítom tovább a szót, jöjjön a lényeg!

Itt a tökéletes gluténmentes rántott camembert elkészítési javaslata:

Hozzávalók (4 adagra):

4 db laktózmentes vagy normál camembert (én cöliákiásként simát használtam)

rizsliszt

3-4 evőkanál laktózmentes tej

2 tojás (tojás érzékenység estén ki lehet próbálni tojás pótlóval is, a sikert garantálni nem tudom, csak feltételezem, hogy működnie kell)

gluténmentes zsemlemorzsa (Barbara márkájút használtam)

olaj a sütéshez

A sajtokat egy-másfél órára a fagyasztóba tesszük, hogy jól megkeményedjenek, és könnyen lehessen majd panírozni. Ezt követően kettévágjuk, majd kezdhetjük a panírozást. A sajt darabokat rizslisztben, a tejjel kikevert sózott tojásban, végül a gluténmentes zsemlemorzsában meghempergetjük, és itt jön a furfang: újra tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Tehát dupla panírt kap! A következő lényeges lépés, hogy egy fél órára újra fagyasztóba tesszük pihenni, folpakkal lefedve. Az idő elteltével kivesszük, és forró olajban kisütjük, mindkét oldalán alaposan átsütve, hogy szép aranybarna színe legyen.

Miután elkészültek a gluténmentes rántott camembert sajtjaink, már fogyaszthatjuk is, ki, amivel szereti. Van, aki sült krumplival, valaki rizzsel, áfonya öntet vagy tartármártás, mindenhogy finom, elrontani nem lehet.

glutenmentes_rantott_camembert_sultkrumplival.jpeg

Most, hogy írok róla, újra megkívántam, így nem kizárt, hogy a napokban újra terítékre kerül nálam, és még azt is megkockáztatom, hogy ünnepi alkalmakra is nagyon jó ötlet. Bár manapság már elég hétköznapi étel a rántott camembert sajt, de azért mindig van egy előkelőség benne, ami által az ünnepi asztalon is megállja helyét – akár hagyományosan vagy gluténmentes verzióban.

Végszónak csak annyit írnék, hogy ez a recept egy kincs, érdemes könnyen elérhető helyre feljegyezni. Mert véleményem szerint, ha valaki egyszer kipróbálja, többet nem mond le róla!

További gluténmentes receptekért látogass el ide:

https://www.glutenmentesedesseg.hu/