Kancellár sikk

Létezik egy mondás, mi szerint a ruha teszi az embert, és manapság minden csatornán azt sulykolják belénk, mennyire fontos a külcsín. Hogy az öltözködéssel jó benyomást kelthetünk, és azzá válhatunk, akinek látszani szeretnénk. A mai világban, ha valamit el akarunk érni, igen is stílusosan kell öltözködni, egyfajta elvárás lett manapság. Sajnos nagyon sok esetben többet ígér a külső megjelenés, mint amit valóban ér az ember. Vannak személyek, akik, sokszor nagyon sok pénzt költenek olyan státusz szimbólumokra, amiket csak a kiváltságosok engedhetnek meg maguknak, csak hogy többnek, értékesebbnek tűnjenek, mint az átlag.

Mindezekkel szemben, ha a világ legerősebb és legbefolyásosabb asszonyának az öltözködési szokásait vesszük górcső alá, akkor minden, amit az előbb leírtam nem igaz, mármint az öltözködés fontossága az érvényesüléshez.

la-fg-wn-germany-exit-polls-show-merkel-winnin-001.jpg

Angela Merkel , akit újra megválasztottak kancellárjuknak a németek, úgy tűnik fittyet hány az aktuális trendeknek, és az öltözködés fontosságának. Merkelnek elég unalmas a gardróbja, mert nadrágkosztümök tömkelegét láthattuk már viselni, pozitívumként megjegyezném, hogy legalább vitathatatlanul változatos színekben.

AngelMerkelRainbow.jpg

Nyilvánvalóan minőségi kosztümökről van szó, de Angela minden bizonnyal egy biztonsági játékos az öltözködés terén. Protokollárisan abszolút megfelelő a ruházata, és ez épp elég neki, nem kockázat, hogy esetleg nevetségesnek tűnjön a túlzott cicomával, de nem is a stílusa. Egyszer megkérdezték a Chanel vezető tervezőjét Karl Lagerfeldet, hogy mondjon véleményt a kancellár asszony stílusáról, ő csak annyit mondott: OK. Tehát rendben van, de Lagerfeld azért feldobná egy kicsit az unalmas, és túlzottan decens öltözködését. Egyenlőre nincs hír arról, hogy Angela Merkel öltözködési tanácsokat kérne a tervezőtől.

Hozzáértők szerint Merkel jelentéktelen megjelenése is lehet kommunikációjának stratégiája, mi szerint ő minden idejét annak szenteli, hogy kormányozzon és a német embereke koncentráljon, és nem pazarolja idejét, hogy órákat tölt azzal, hogy megkomponálja külsejét. És nagyon úgy tűnik, hogy a németeknek ez bejön, mert újból bizalmat szavaztak neki a 2013-as választásokon. Ruhatára abszolút tükrözi pártja, a CDU konzervatív politikai nézeteit, tehát önazonos, és ezáltal hiteles személy. Egy kissé régi vágású a megjelenése, de lehet pont ettől magabiztosságot, és bizalmat sugall.

kep.php.jpg

Az, hogy ennyire érdektelen a divat irányába, betudhatjuk annak is, hogy egy protestáns lelkész lánya, és nem valószínű, hogy sok divatlap került a kezébe, míg felnőtt Kelet-Németországban.

Merkel úgy érzi, hogy nem kell bizonyítani állapotát, hatalmát külcsínekkel. Ahogy honfitársa Albert Einstein bölcsen megfogalmazta: „Ha legtöbben szégyellik a kopott ruhát, és a silány bútorokat, inkább szégyellni kéne a kopott eszméket, és silány filozófiát…Ez egy szomorú helyzet, ha a csomagolás jobb mint a hús, amit a csomag tartalmaz.”

Angela-Merkel.jpg

Angela Merkel ékes bizonyítéka annak, hogy nem a ruha teszi az embert, de azért ő is odafigyel a megjelenésére, csak pont annyira, amennyire éppen szükséges.