Akiket vonz a sarkvidék!

f95b793b2f1aa769bae339861acec104.jpg

Úgy érzem, a dokumentumfilmek nem kapnak elég figyelmet, pedig nemcsak tartalmilag adnak az embernek tudást, hanem szórakoztatnak is. Persze vannak csatornák, ahol reggeltől estig izgalmasabbnál izgalmasabb természet-dokumentum filmeket lehet nézni, de főképpen külföldi rendezésben. Míg a feltörekvő, fiatal magyar rövid, vagy egész estés mozifilmekről csak-csak hallani szélesebb körben, a dokumentumfilmesekről csak egy szűk réteg tud. Pedig nem elhanyagolhatóan profi fiatal dokumentumfilm készítők is vannak szép számmal.

gopr0233.jpg

Az én első találkozásom egy ilyen rendezéssel Jurkovics Milán, Nagy Gyula és Motyán Gergő 2014-es  Izland mozgásban című filmjük, egy életre megváltoztatta a szemléletemet az ismeretterjesztő filmekről. Igenis lehet felettébb izgalmasan tálalni rengeteg érdekes információt. Elmesélni úgy, hogy a néző kedvet kapjon ellátogatni a filmben szereplő helyszínekre, hogy még többet akarjon tudni a témáról, és ugyanakkor szórakoztat és egy percig sem unalmas. Olyan, mintha a narrátor egy régi barátunk lenne, aki elmeséli élményeit utazásáról. Tartalmilag és vizuálisan is sokat adott az Izland mozgásban című filmjük. Hála az égnek szakmai berkekben, azért díjazták is őket, így nem lehet vádolni azzal, hogy elfogult vagyok, vagy csak egyedül lennék a véleményemmel.

Nos, ez éppen elég volt arra, hogy kutassak a csapat iránt a neten, és nem is kellett nagyon mélyre ásnom, mert hamar rátaláltam régebbi és újabb úti beszámolójukra. Fjellek és fjordok  a Cine Times 2013-as alkotása, vagy az idei évben a Virágzik a sarkvidék  Jurkovics Milán filmje. Mindegyikben közös, hogy a világ legészakibb pontjára kalauzol el minket, meséli el útinaplószerűen az élményeket, egy csipetnyi humorral fűszerezve. És, hogy minden apróságra sok gondot fordítottak abból is látszik, hogy a filmek aláfestő zenéi tökéletesen illeszkednek a látnivalóhoz olyannyira, hogy kíváncsi lettem a dalok listájára, mert önmagukban is szívesen hallgatnám őket.

Az ismeretterjesztő filmekben az a legjobb, hogy olyan isten háta mögötti helyekre juthatunk el, ahova a való életünkben nem biztos, hogy sikerül. Jurkovics Milán filmjei segítségével egy kicsit magunk is részt vehetünk egy fantasztikus kalandban, és ebben az a jó, hogy még el sem kell hagynunk a kényelmes fotelünket. Vagy olyannyira kedvet kaphatunk, és nem mellékesen jó tanácsokat az útra, hogy úgy rendezzük életünket, hogy magunk is megtapasztaljuk a látottakat.

Nyilván azt láthatjuk, hogy a készítők nagy szenvedélye a skandináv világ, de az ilyen szenvedélyekből születnek nagyszerű dolgok. Mert amit szívből csinálunk, az mindig jól sikerül!

Én csak mindenkit biztatni tudok, hogy nézzen sok-sok ismeretterjesztő filmet, mert szórakozva tanít, és az új ismeret mindig értékes.