Hova menjünk, ha már nem bírjuk a kánikulát!?

Talán helyes az állítás, hogy a legtöbb ember mindig arra vágyik, ami éppen nincs. Télen a 38 fokos melegre, a nyári forróságban meg a hűsítő 20 fokra. De ez a probléma könnyen áthidalható lenne, ha teszem azt, kötegekben állna a bankban az eurónk. Januárban elugranánk Hawaii-ra, júliusban, amikor is megfulladunk a több napig tartó kánikulától, kiruccannánk a földünk északi pontjára hűsölni egy pár napot.

b950ae6a2a0d0d55ea6e3cd7a51cb7d3.jpg

a05323e9d24a4ac95d9fa9b803302477.jpg

Mert, bizony vannak olyan országok, ahol júliusban a maximum hőmérséklet még sosem haladta meg a 24 fokot. Ilyen például Izland. Ez a kicsi ország az Északi-sarkhoz közel helyezkedik el, és teli van természeti kincsekkel, feltörő gejzírekkel, vízesésekkel, fekete homokú tengerparttal, és ne is beszéljünk a híres sarki fényről. Viszont ezt a jelenséget csak októbertől-áprilisig van lehetőség látni. Nyári látogatásunknak az előnye lehet még, hogy szinte egész nap világos van, alig megy le a nap, és ha le is megy, inkább szürkület van, mint sötétség. Télen meg pont fordítva, alig lehet látni a napot. Célszerű hűsölésre használni Izlandot, télen maradjunk inkább Hawaii látogatásánál. Amit feltétlenül nem szabad otthon hagyni, ha Izlandra utazunk, az a fürdőruha és a téli kabát. A fürdőruha azért, mert teli van meleg vizes fürdőhelyekkel az egész ország, a vikingek földjén hiába van dermesztő hideg, mindig vannak fürdőzők a szabad ég alatt, akik ott töltik a sziesztát. Mert Izlandon a meleg vízben nincs hiány, az a természet adománya. Téli kabátot meg azért, mert nem kizárt, hogy a nyár közepén elkezd szakadni a hó.

iceland-northen-lights.jpg

33b6c6cd566e9d07c3c0eadc6bd0877e.jpg

blue_lagoon_reykjavik.jpg

Kicsi ország, kicsi városokkal, a fővárosa Reykjavík alig nagyobb, mint itthon egy kisebb város, de annál nagyobb az élet (mármint izlandi mércével mérve). Mint említettem fentebb, nyáron éjszaka is világos van, elképzelem milyen lehet az éjszakai élet nappali világosság mellett. Valószínű furcsa egy átlag kelet vagy közép európai számára. De ennek ellenére biztosan fergeteges bulik vannak, főleg mert az izlandi lányok állítólag elég könnyen táncba vihetőek. Míg egy vérbeli izlandi ledér öltözetben múlat, addig lehet, én minimum kardigánt húznék. Mert ami nekem még hideg, addig egy izlandinak az már kánikula.

gay_price_iceland_reykjavik_02_20130810_for91days_com.jpg

forsi_umynd-esjan.jpg

Ezzel a különleges országgal csak egy a baj, hogy messze van, és nekünk az átlag magyarnak elég drága is. Így jobb híján marad a vizuális felfrissülés, ebben segít nekünk három szegedi fiatal, aki egy félórában tökéletesen prezentálja milyen is az élet Északon. Kisfilmjüket nézve ebbe a tikkasztó melegben, szívesen fáznék egy kicsit abban az egyáltalán nem hétköznapi miliőben, amit Izland nyújt. Tényleg olyan lehet, mintha kilőttek volna az űrben és egy távoli bolygón kötnénk ki valahol az Univerzumban.

 

Ha valaki szán rá időt és megnézi Jurkovics Milán, Mótyán Gergő, Nagy Gyula természet vagy még annál egy kicsit több kisfilmjét, majdnem biztosra veszem, hogy felkerül a bakancslistára ez a kirándulás, főleg amikor szabadulnánk egy kicsit a forróságtól, és már nem elég a felfrissüléshez a Balatonba csobbanás se. Jelen pillanatban itthon kora este 33 fok van, mindeközben Reykjavíkban 17 fokot mérnek….