Gyémántba zárt ígéret

gyemant2.jpg

Amióta világ a világ oly hangzatos szavak a drágakő, és azok közül is főleg a gyémánt. Eme szavaknak mágikus ereje van, ha hallja az ember őket felkapja a fejét. De nem csak elnevezésük cseng jól, hanem maga a tárgy is egy kultikus jelentéssel bír. Éppen ezért érdekes lehet egy kicsit mélyebbre ásni, és többet megtudni erről a természet adta csodáról.

gyemant3.jpg

A drágakövek általában olyan ásványok, amelyek megmunkáltak vagy megmunkálhatók és díszítésre használják őket. Követelménye, hogy szépek, ritkák és ellenállóak legyenek. A föld anya elég szűkmarkúan osztogatja a drágaköveket, ámbár néhány drágakőásvány, mint a kvarc vagy a gránát, világszerte megtalálható, mások, mint például a gyémánt vagy smaragd ritkábbak, mivel sokkal kevésbé általános geológiai feltételek szükségesek keletkezésükhöz. Viszont gyakran egy ásvány világszerte megtalálható, de csak egy kis hányada drágakő minőségű.

A drágakövek királynője minden kétséget kizárólag a gyémánt.

gyemant6.jpg

Ki hinné, hogy az anyaga szén, amely oktaéderes formában kristályosodik!?  Ámbár nem akár hogyan, mert ennek következtében lesz olyan lenyűgöző.

A gyémánt szó eredeti görög megfelelője az Adamas, ami legyőzhetetlent jelent, tulajdonságait nézve ez nem meglepő, mivel a természetben található legkeményebb anyag.

De térjünk rá a lényegre, ami mi esetünkben az ékszer gyémánt. Melynek minőségét 4 C alapján mérik. Mégpedig Carat (súly), Colour (szín), Clarity (tisztaság), Cut (csiszolás).

Nem árt tudni mit is értenek ezek alatt a szakemberek. Lássuk:

 A bányászott ékszergyémánt színe a kékesfehértől a barnáig terjed és igen-igen ritkán előfordul közöttük egy-egy fantázia szín is mint például a rózsaszín, kék, zöld, sárga. A fantáziaszínek külön kategóriát képviselnek. Legértékesebb a rózsaszín gyémántok. Ezek közül került ki a világon eddig eladott karátsúlyban legdrágább gyémánt, egy 0,93 ct-os rózsaszín round P1-es kő 1.200.000 USD-ért.

 A gyémánt tisztasági fokainak szétválasztása a századelő Párizsban kezdődött, amely abban az időben fontos üzleti központ volt. Itt született a clean (tiszta) és a pique (zárványos) kifejezés a kövek zárvány-jellemzésére. A hibák eltávolítása néha fontosabb, mint a kő méretének kismértékű csökkenése. Ezért ha a zárvány közel helyezkedik el a felszínhez, inkább átcsiszolják a követ, hogy jobb tisztasági fokozatba kerüljön, és így a súlyveszteség ellenére is nagyobb lesz a kő értéke.

 Azt mondják, hogy az ékszer gyémánt csiszolás, művészet. Nos, nem véletlenül! Sok csiszolási formája ismert, de a klasszikus a round vagy briliáns csiszolás. Ez veri vissza a legtöbb ráeső fényt, és ettől pompázik a legszebben. A köznyelv gyakran téveszti össze a briliánst, és használják a gyémánt összes formájára, holott ez egy pontosan körülhatárolt csiszolási formát jelent. A briliáns csiszoláson kívül létezik módosított briliáns csiszolás, ilyen az ovál, csepp, szív forma. Forgalomban vannak a régebbi csiszolási formák, mint a smaragd, bagett, trapéz, négyzetes alakzatok. És vannak még a fantázia csiszolások ők a princess, trill, rose, fancy cuts formák.

gyemant1.jpg

És végül a súly, mint ahogy az arany, ezüst ékszereknél, a gyémántnál is karátban mérik a súly fogalmát.

Mint tudjuk a gyémánt ékszereknek elég vaskos az ára, nem véletlen, hiszen presztízscikk, általában az emberek azért vásárolják, mert drága. Itt főleg a férfiakra gondolok, mert a hölgyek biztosan nem ezért, hanem a csodálatos ragyogása és elragadó szépsége miatt. De vessünk egy pillantást, hogy mitől ilyen drága ez a drágakő! Tudni kell, hogy a nyerskő a csiszolt árának kb. 30%-ba kerül, ehhez még hozzá veszik az előállítási költségeket, a lelőhely felkutatását, bányászati körülmények kialakítását, bányászat, szállítás, csiszolás költségeit és a kereskedelmi láncolat, ez mind-mind hozzá csapódik az árához, és ha ezt nézzük, érthetőbbé válik a magas ár.

A gyémánt árát a csiszolási forma, nagyság, tisztaság vagy zárványosság fok, szín adja meg.

Az tény, hogy a gyémánt díszíti legszebben az ékszert, mert tőle ragyog csak igazán, de szerencsére léteznek hozzá hasonló kristályok, anyagok, amikkel helyettesíteni tud az ékszeripar. Ilyen a cirkónia, topáz, üveg vagy strassz, amik szintén szépséget árasztanak, és így mindenki jól jár, mert bárkinek elérhetőbbé válhat egy fenségesen gyönyörű drágakővel megkoronázott ékszer.

gyemant4.jpg

Ha kellően sikerült felcsigáznom a kedves olvasó érdeklődését a drágakövekről, gyémántokról, vásárlás vagy csak szemléltetés céljából is érdemes ellátogatni az interneten egy webshopba vagy ékszerüzletbe. Hiszen már egy gyémánt ékszer látványa is felemelő tud lenni!

gyemant.jpg