Gluténérzékénység vagy Cöliákia?!

coliakia.jpeg

A cikkem legelején szeretném leszögezni, hogy mindegy, milyen okból táplálkozik valaki a hagyományostól eltérően, azt a választást mindig mindenkor illik tiszteletben tartani, es nem bagatellizálni!

Lassan egy éve diagnosztizálták nálam a cöliákiát, és rengeteg mindent tanultam azóta a betegségemről. Az viszont nagyon elszomorít, hogy gyakran magyarázkodnom kell, amikor az emberek zöme csak legyint arra, ha azt mondom gluténérzékeny vagyok. „Áh az semmi!” és hogy „Minden második ember gluténérzékeny!”. Való igaz, hogy a világban sokan küzdenek valamilyen étel intoleranciával (glutén, laktóz, inzulin, tojás, egyebek...), ez ma már sajnos népbetegség. Csakhogy nem mindegy, milyen súllyal része ez az életednek.

A cöliákia nem egyenlő a gluténérzékenységgel: az előbbi egy életre szóló diétára kényszerít, az utóbbi viszont szigorú diétával kikezelhető.

Szeretném tisztázni a két betegség közötti legfőbb különbségeket, mert kezelésük időintervalluma nagyon különbözik. A tünetek sokban hasonlítanak, éppen ezért is nehéz elkülöníteni őket. Sőt, hogy teljesen bebizonyosodjon, hogy melyik is van nekünk, ahhoz egy átfogó gasztroenterológiai vizsgálat szükséges.

A most következő leíráshoz szakmai lapok tartalmát vettem alapul.

A cöliákia és a nem cöliákiás gluténérzékenység közt a legjelentősebb különbség, hogy a cöliákia egész életen át fennálló autoimmun betegség, a nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS) azonban gyógyítható.

Cöliákia (lisztérzékenység, gluténszenzitív enteropátia) esetén a táplálkozás során bevitt glutént (búza, árpa, rozs, tönkölybúza, bármilyen gabona származék) a szervezet nem tudja feldolgozni, ami emiatt kölcsönhatásba lép a vékonybél nyálkahártyájával és az immunrendszerrel, melyre válaszként a szervezet ellenanyagot termel saját szövetei ellen. A vékonybél nyálkahártyája ellen irányuló immunfolyamat következtében pusztulni kezdenek a bélbolyhok, elsorvad a vékonybél nyálkahártyája. Ezáltal csökken a tápanyagok, a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása, melynek nyomán felszívódási zavar, valamint állandó gyulladás alakul ki.

Cöliákia legfőbb ismerve:

  • örökletes, genetikailag meghatározott, bármely életkorban kialakulhat
  • szerológiai vizsgálattal kimutathatók a gliadin ellen termelt antitestek
  • közvetve a csontrendszert és a bőrt is károsítja, valamint kísérőbetegsége lehet az I-es típusú cukorbetegség, laktóz intolerancia, vashiány és pajzsmirigy problémák, súlyos esetben karcinóma
  • családi halmozódás előfordulhat, ha egyszer egy családtagnál bebizonyosodik a betegség, akkor a közvetlen családtagokat is vizsgálni kell
  • a panaszok glutén tartalmú étel fogyasztása után napokkal, hetekkel jelentkeznek
  • egész életen át elkíséri a beteget, gluténmentes diétával kordában tartható.

Nem cöliákiás gluténérzékenység legfőbb ismerve:

  • nincs genetikai eltérés, általában felnőtt korban jelentkezik
  • nem termelődnek antitestek, így nem mutatható ki szerológiai vizsgálattal
  • nincsenek társbetegségek
  • nincs családi halmozódás
  • a panaszok glutén tartalmú étel fogyasztása után pár órával és az azt követő napokban jelentkeznek
  • egyénre szabott gluténmentes étrend mellett pre- és probiotikumokkal gyógyítható.

Az én esetemben a vérből készült szerotonin vizsgálat után gyomortükrözést végeztek, és hiába volt nagyon magas a gliadin ellen termelt antitestem, muszáj volt az endoszkópos vizsgálat is, hogy 100%-ban meggyőződjünk arról, hogy cöliákiáról van-e szó. Végül ez a vizsgálat tette egyértelművé a diagnózist, mivel a vékonybél nyálkahártyám már el volt sorvadva. Így nem csoda, hogy fogytam és vas-vitamin hiányos lettem. Számomra a minden ok nélküli fogyás volt az utolsó csepp a pohárban, hogy nincs mese, orvoshoz kell menni.

Ameddig a szakorvos csak a vérképemet látta, addig azt mondta, hogy valószínűleg az a fajta gluténérzékenységem van, ami kikezelhető. De tükrözés után ez a tézis megdőlt, és egyértelmű volt, hogy nekem a lisztérzékenység legsúlyosabb válfaja van. Magyarul: ha nem kezelem, és ha nem tartok szigorú diétát, akkor rákos megbetegedés lehet a vége. Nyomatékosítás végett, ezt rá is írta az orvos az ambuláns lapomra… Tehát ezért is nagyon fontos a körültekintő vizsgálat!

Bármelyik típusú érzékenységet „nyertük” meg az élettől, egyikkel sem könnyű, és talán érthető, hogy miért zavar, ha valaki csak ránt egyet a vállán, - hogy „Áh, ez semmi egy kicsit odafigyelsz az étkezésre, és nem baj, ha néha eszel valami liszt tartalmút!” – gondolja tudatlanul.  Pedig nagyon is baj, mert cöliákiásként nem túlzás azt mondani, hogy az életeddel játszol! Arról nem is beszélve, hogy a kellemetlen tünetek miatt az élet minőséged is jelentősen romlik.

Azzal sincs semmi baj, hogy ha valaki egészséges életet szeretne élni, és saját maga hozza meg a döntést, hogy nem eszik gabonaféléket, mert így jó a gyomrának. Én csak azt tartanám fontosnak, hogy mielőtt ítélkezünk, egy kicsit nézzünk a dolgok háta mögé. Mert van olyan, hogy nincs választásod, és a cöliákia egy komoly betegség, nem holmi divatos étkezési hóbort. Nem szabad elbagatellizálni!

Gluténmentes édességötletekért látogass el ide:

https://www.glutenmentesedesseg.hu/