100%-ban gluténmentes, a felturbozott tejberízs

mangos_tejberizs.jpg

Mindenki evett már életében tejberizst, gyerekként biztosan! Valaki szereti, valaki nem, speciel én felnőttként is szívesen megeszem.

Külön öröm, hogy ha bármiféle étel allergiában szenvedsz, akkor sem kell lemondani róla, glutén alapból nincs benne, a tej lehet laktózmentes vagy akár növényi, és a cukor helyett is használhatsz más alternatívát.

A másik előnye, hogy roppant olcsón előállítható és röpke pillanat alatt megvan. Nálam nyert ügye van ezekkel a paraméterekkel!

 És amire mostanság jöttem rá, hogy millióféleképpen variálható. Egész elképesztő ötleteket találtam az interneten. Példának okáért, mangós-kókuszos tejberizs!

 Rögvest bele is szerettem, és azonnal ki kellett próbálnom, a végeredmény egészen mesés. Hidegen tálalva egy igazi nyári könnyű desszert kerekedik ki belőle!

mangos_tejberizs_2.jpg

Íme a recept:

170 g rizs

600 ml tej (laktózmentesből készítettem)

200 ml víz

1 kiskanál vanília aroma (az eredeti recept vaníliarúdat írt, de az nem volt kéznél)

1 csipet só

70 g cukor/cukorpotló

80 g kókuszreszelék

60 g vaj

1 db mangó

A rizst a vízzel összefőzzük, majd mikor magába szívta, felöntjük a tej felével, a mangó és a maradék tej kivételével minden alkotóelemét  hozzáöntjük, összekeverjük és alacsony lángon, időnként megkeverve, megvárjuk amíg besűrűsödik, ezután hozzáöntjük a maradék tejet, és ha ezt is magába szívta le is vehetjük a tűzről. A mangót megpucoljuk, a felét felkockázzuk és belekeverjük az immár készre főzött tejberizsbe. Majd poharakba tesszük, a mangó másik felét dekorációnak használjuk, mert manapság illik adni a tálalásra is.

Mi sem egyszerűbb ennél! Egy ezeréves étel modern felfogásban.

Tökéletes nasi nyári uzsonnára!