Egyszerű glutén- és laktózmentes tepertős pogácsa

Anyukám sütőjéből!

tepertos_pogi3.jpeg

Ha az ember cöliákiát nyert a genetikai lottón, akkor sajnos az kihatással van a családjára is. Még ha nem is élnek együtt, de egy családi látogatás alkalmával, a nem cöliákiásnak is oda kell figyelnie, mit tesz a vendégváró asztalra.

Így járt Anyukám is: bár nem élünk együtt, de ha haza látogatok, akkor kénytelen-kelletlen, neki is be kell tartania a lisztérzékenyek kőbe vésett szabályait. Semmi liszt- és gluténszármazék, és a kereszt szennyeződésekre is oda kell figyelni!

A kezdeti lépesek mindenki számára nehezek, nem csak az étel intoleranciával küzdőknek, hanem hozzátartozóiknak is. De egy Anya mindig köveket képes megmozgatni a gyerekéért (legyen az már felnőtt), így nincs lehetetlen feladat.

Amikor megemlítettem neki, hogy úgy ennék tepertős pogácsát, a legközelebbi látogatásomra el is készítette a gluténmentes verzióját. Emlékeim szerint sima pogácsában is istenieket készített, és most a gluténmentes verziója sem maradt el a megszokott „mama főztje” színvonaltól.

Meg is kérdeztem, hogyan készítette!

A pihentetést leszámítva röpke perc alatt megvan, költség hatékony is, hiszen nem kellenek hozzá drága alapanyagok. Így minden feltétel adott ahhoz, hogy felkerüljön a kedvenc receptjeim közé.

Bár egy fontos hozzávalót csak egy Anya tud beletenni, ez pedig az anyai szeretet, és ezzel nem lehet versenyre kelni!

Íme a recept, ami egyszerű és nagyszerű:

125 g sertéstepertő

1 mokkáskanál bors

25 ml laktózmentes tej

1 mokkáskanál cukor

15 g élesztő

300 g gluténmentes liszt (Barbara gluténmentes lisztkeverék sütéshez, főzéshez)

10 dkg só

50 g laktózmentes tejföl

1db tojás

150 g laktózmentes vaj

1 db tojás a tetejét megkenni

Az élesztőt a tejben a cukorral felfuttatjuk. Az alapanyagokat alaposan összegyúrjuk, majd 30 percig pihentetjük. Ezután kinyújtjuk egy sima, gluténmentes lisztes felületen, majd kiszaggatjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, megkenjük a tetejét a felvert tojással és még 10 percig állni hagyjuk a sütőben (kikapcsolt állapotban). Majd 180 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.  Akkor van kész, ha szépen megsült a teteje.

tepertos_pogi1.jpeg

Nekem nagyon ízlett ez a diétás tepertős pogácsa verzió, biztosan ki fogom én is próbálni, de egy biztos, hogy mindig az a legfinomabb, amit Anyukánk süt!

Ha érdekelnek további gluténmentes sütemények, látogass el ide is: https://www.glutenmentesedesseg.hu/